Patagonia - w-track

Patagonië – Waar paradijs voor natuurliefhebbers

Hoog op mijn “travellist” stond: 
1). Zuid Amerika (omdat dit het enige werelddeel is waarop ik als een échte Schoenmakers nog geen voetstappen heb gezet) én 
2). Patagonië (vanwege de prachtige landschappen). 
Gezien je deze twee wensen ideaal kunt combineren was al snel een nieuw reisplan geboren, Chili en Argentinië. Het duurde wel even voordat de reis een feit was en de vliegtickets in the pocket waren, maar ik heb toch nog drie hele weken voorpret mogen beleven! 

Chilleens jongetje met telefoon
Chilean boy in Atacama.

Views

Patagonia
Patagonia
Patagonia

En een prachtige, onvergetelijke reis was het zeker. Alle landschappen en schitterende uitzichten zijn voorbij gekomen. Van de droogste woestijn ter wereld met zijn grillige rotsformaties en uitgestrekte zoutmeren via 4.000 km zuidwaarts, de wonderschone landschappen (ruige bergen, bossen, gletsjers, meren, rivieren en steppes) in Patagonië tot aan miljoenenmetropolen als Buenos Aires. Ook ben ik in een maand tijd alle seizoenen tegengekomen. De exotische zomerse temperaturen in de woestijn en in het noorden van Argentinië, tot aan de wintertemperaturen in het zuiden. Tja, in het zuiden kennen ze maar twee temperaturen, koud (in de zomer) en heel kkoud (in de winter). 

Patagonia

Santiago versus Buenos Aires

Twee wereldsteden van formaat, twee miljoenen metropolen waar meer inwoners wonen dan in heel Brabant, twee steden met dezelfde taal en relatief dichtbij elkaar. Maar ook zo verschillend… 
Ondanks dat veel mensen mij juist waarschuwden voor Chili voelde ik me een stuk veiliger in Santiago (Chili) dan in Buenos Aires (Argentinië). Beide steden hebben een rijke geschiedenis. Echter is de heftige geschiedenis in Buenos Aires veel meer aanwezig en levendiger. Buenos Aires heeft een veel actiever en bruisender nachtleven, je kunt hier makkelijker je peso’s uitgeven in de shoppingarea en de kosten om hier te leven en te reizen zijn een stuk lager dan in Santiago. Santiago is daarentegen een stuk schoner, veiliger en kun je naast goed vlees ook culinair genieten van een heerlijk stuk vis! 

Santiago - Chili
Santiago
Buenos Aires
Torres del Paine - W track
Torres del Paine - W track
Cheers with Pisco Sours

Torres del Paine

Torres in de wolken

Je kunt Patagonië niet doorkruisen en de grootste highlight, Torres del Paine overslaan. Dus voor 5 dagen waren we helemaal afgezonderd van de buitenwereld – gingen de telefoons uit (ook tijdens hét piekmoment van het hele jaar (oud en nieuw)) – waren we helemaal op onszelf aangewezen en was er geen weg meer terug, alleen vooruit. Gedurende een 5 daagse trek in een afgelegen groot natuurgebied, zonder connectie met de buitenwereld, zonder afleidingen van de digitale wereld konden we de Torres experience ten volste ervaren. De verschillende landschappen, de schitterende vergezichten, de unieke panorama’s, de prachtige route en het charmante gezelschap maakten dit by far het hoogtepunt van de reis.

Zonsopkomst bij Torres Del Paine
Izguazu - veel water
Izguazu - a lot of water

Iguazu

Dit natuurwonder stond al op mijn lijst sinds mijn 15e toen ik dit verschijnsel in het Omniversum in Den Haag op grootbeeld zag verschijnen bij de top 10 gaafste natuurverschijnselen. En nu is het moment dan gewoon daar… 
Geen grens is te ver om dit bijzondere natuurverschijnsel ten volle te benutten. Dus heb ik niet alleen de watervallen van de Argentijnse kant kunnen aanschouwen, maar heb ik twee keer de border getrotseerd om ook de andere kant van de enorme watervallen (in Brazilië) te kunnen bewonderen en deze kant zag er net zo spectaculair uit! 

Wist je dat ...

  • Ik op dag 1, ondanks al mijn voorzorgsmaatregelen, er al als een kreeft uit kwam te zien. Een week later (toen de kreeftenkleur al enigszins er als bruin voor door kon gaan) Rob op zijn eerste dag, ondanks al mijn waarschuwingen en adviezen aan het einde van de dag er ook als een kreeft uitzag. 
  • Ik meer Spaans geleerd heb in 1 maand Zuid Amerika dan 6 maanden Spaanse cursus. 
  • Chilenen het reizen aardig onder de knie hebben en zo’n 70% van alle reizigers die ik tegenkwam, gewoon reislustige lokale Chilenen waren. 
  • Chilenen heel behulpzaam zijn (ze de halve dag meehelpen met een speurtocht om je taxichauffeur te zoeken, of ze gratis onderdak verschaffen aan een Nederlands zwervertje). 
  • Chili het duurste land is in Zuid Amerika en Chili ook niks goedkoper is dan Nederland, gezien je daar ook gewoon 4 euro betaalt voor een kopje koffie bij de Starbucks. 
  • Chilenen de Argentijnen vaak arrogant en opschepperig vinden, terwijl Argentijnen de Chilenen juist weer als passief en dom ervaren. 
  • Chili heel kleurrijk is. 
  • Je in het hoogseizoen door iedereen wordt gewaarschuwd dat je van te voren moet boeken… Wij, als spontane en flexibele reizigers dit niet gedaan hebben, het toch allemaal goed is gekomen met ons en we alle populaire highlights niet hoefden te missen. 
  • Je kunt zien hoe hard, of zacht, de buschauffeur rijdt. 
  • Chilenen bij elke maaltijd brood serveren. 
  • Je niet echt in Chili bent geweest als je geen completos hebt gegeten en een pisco sour hebt gedronken. 
  • De nationale cocktail, Pisco Sour, goedkoper is dan een orange juice. 
  • Rob Engels spreekt met een zwaar Frans accent! 
Dus mocht je de kans krijgen naar het veelzijdige Patagonië af te reizen, ik zeg doen!
Pisco Sour - Cheers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *